7 MADDE OZELESTIRISI

Merhabalar,

Bir önceki yazımda çocuklarımızı yetiştirirken yapmamamız gereken 7 davranıştan bahsedip, sizin de özeleşteri yapmanızı söylemiştim. Kaç kişi özeleşteri yaptı bilmiyorum ama ben şimdi kendi özeleştirimi yazacağım objektif olarak.



1. Saygı Göstermek: Anne olacağımı öğrendiğim andan beri O'nun da bir birey olduğunu, benim malım olmadığını, kendine has özellikleri, kişiliği, zevkleri ve istekleri olduğunu kabul ettim. Elimden geldiğince de o şekilde davranıyorum. Kişilik haklarına zarar vermemeye çalışıyorum ve başarılı olduğumu düşünüyorum.

Tabiki zaman zaman sinirlenip kızıyorum. Ama böyle zamanlarda aklıma kendime verdiğim söz geliyor. Nerede okuduğumu hatırlamıyorum, bir makelede okumuştum: " Kendinize söz verin sinirlenseniz bile çocuğunuza bağırmayın, öfkelenmeyin ve bu sözü tutun. Her sinirlendiğinizde kendinize hatırlatın." yazıyordu. Ben de söz verdim kendime ve o sözü tutmak için elimden geleni yapıyorum, yapacağım da.

2. Sinirliyken Disiplin: İster siz ister çocuğunuz, hangi tarafın sinirli olduğu fark etmez. Sinirliyken çocuğunuzu disipline etme konusunda karar almayın ve de uygulamayın. Çünkü siz aldığınız karardan pişman olacaksınız, zaten çocuğunuz da sinirliyken dediklerinizi yapmayacak, aksine iyice inat edip tersini yapacak, yazıyordu www.sevgilibebek.com daki yazıda.

Evet, ben de birkaç sefer böyle bir durumla karşılaştım ve gerçekten çözüm alamadım. Aksine daha da sarpa sardı. Durumun böyle olacağını anladığım zamanlarda susuyorum, karışmıyorum. Ne istiyorsa yapıyor benim sinirim geçene kadar. Sonra ben sakinleyince elinden tutup konuşarak başka odaya götürüyorum, olay çözülüyor.

3. Tutarsız Olmak: Bazen tutarsız davranışlar sergilemek zorunda kalıyorum, kabul ediyorum. Yapacak bir şeyim yok bu konuda. Çünkü benim dışımda herkes Ali Baran'ın yaptıklarına gülüyor, göz yumuyor ve böylece şımarmasına neden oluyor. Böyle olunca da ben Ali Baran'ın gözünde her şeye HAYIR diyen konumuna geliyorum ve bana yanaşmıyor, aksine uzaklaşıyor. Ben de uzaklaşmaması için bazen tutarsız davranıyorum, maalesef.

4. Çok Fazla Konuşmak: Bu durumdan eşim de şikayetçi :) Konuşmam konuşmam ama ağzım açıldı mı da susmak bilmem. Nasıl az konuşacağım bilmiyorum, bununla ilgili de çalışmalara başlamam lazım :)

5. Negatif Olmak: Bu konuda kendi hakkımı yemem, yedirmem de :) Yaptığı şeyin sonuçlarını, neden yapmaması gerektiğini bir iki kere anlatıyorum. Bazen duruyor, bazen de inat edip yapmaya devam ediyor. Eğer inatla devam ederse, o zaman "Hayır, olmaz!" diyorum. Aksi taktirde kullanmamaya çalışıyorum bu kelimeleri.

6. Ceza Vermek ile Disipline Etmeyi Karıştırmak: Ceza vermeyi hiç düşünmedim, düşünmeyi düşünmüyorum da. Yaptığı şeyin sonuçlarına katlanarak yanlış olduğunu öğrenmesi daha doğru bence.

7. Hiç Disipline Etmemek: Çocuğu serbest bırakmak, her istediğini yapabilirsin/alabilirsin demek ya da onun yerine yapmak almak, bence çocuğa yapılabilecek en büyük kötülük. Bir süre sonra çocuk bencil, şımarık, kural tanımayan, doyumsuz ve de mutsuz bir hale gelecek. Bu da toplum içerisinde ciddi sorunlar yaşamasına neden olur bence. Okula gittiğinde örneğin, her istediği istediği zaman olmayacak.

İşte benim açımdan bu 7 madde böyle. Sizlerde durum nasıl?

Sevgiler

Yorumlar

  1. En büyük hatamı sabırsızlığım olarak görüyorum. Bazen inadına ve mızmızlanmalarına sabredemiyorum. Kızıyorum sonra da kızdığıma kızıyorum. Ama mükemmel olmak zorunda olmadığımı da düşünüyorum. Yeter ki hatalarımızı bilelim. Bilelim ki bir şekilde telafi yolları bulalım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiçkimsenin mükemmel olduğuna inanmıyorum. Mükemmel olmak için çabalamaya da çalışmıyorum. Ama mümkün olduğunca doğru annelik yapmak istiyorum, bunun için uğraşıyorum. Her çocuğun karakteri farklı tabi annenin de. Dolayısıyla herkes aynı şeyi yapacak diye de bir şey yok. Herkes kendi yöntemlerini geliştiriyor. En başından beri şunu uygulamaya çalışıyorum; bana yapılmasını istemediğim bir şeyi Ali Baran'a yapmıyorum, yapmamaya çalışıyorum. Bence bu da yeterli.
      Ayrıca emin ol ben senden daha sabırsız ve sinirliyim, gereksiz çok fevri davranışlarda bulunuyorum bazen.

      Sil
  2. Hatalarımız çok. Blogunuzu takibe aldım

    www.nilgunozenaydin.com

    YanıtlaSil
  3. Elimden geldiğince bu kurallara uyup büyüttüğüm oğullarım da sizden bir iki yaş büyükler ve evlendiler,ben bu kuralların getirdiği sonuçtan çok memnunum şükürler olsun.
    Yıllar geçince siz de çok doğru yaptığınızı göreceksiniz,İnsanız bizlerin de zaman zaman hatalarımız oluyor anormal değil bence bu , sevgimizi saklamadığımız asla ama asla yalan söylemediğimiz sürece de işler çok güzel gidiyor.
    Şöyle ayda bir arada karşılıklı birbirinizi eleştirin önce o başlasın:)) sence benim sana karşı bir hatam var mı gibilerden sonra da siz söyleyin ve evet karar aldık karşılıklı bu yanlışları yapmayalım şeklin de sonlandırın.
    Bu davranışla fark etmeden yaptıklarıma ben bile şaşırmıştım bir iki soruluk olsun yoksa ipin ucu tutulamayabilir:))))) Onlardan öğrendiklerim de benim için çok kıymetli hala da çocukları izlemeyi çok seviyorum muhteşem bir dünyaları var.

    Bir süredir uğramadığımı fark ettim güncellemeleri kaçırmışım :) Kucak dolusu sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim, mutlu oldum.

      Karşılıklı konuşacağımız zamanlarda gelecek inşallah, henüz 18 aylık çünkü :) önerinizi zamanı gelince kesinlikle uygulayacağım, teşekkürler.

      Sil

Yorum Gönder

Okuduklarınızla ilgili düşüncelerinizi benimle paylaşarak kendimi geliştirmeme katkıda bulunursanız sevinirim.
Ayrıca iletişim ve sosyal medya hesaplarınızı yoruma eklemeyi unutmayın.
Sevgiler
Mavi'nin Güncesi

REKLAM

Popüler Yayınlar