5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve Türkiye’de Kadın Hakları


Kadın Hakları; kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olduğu sosyoekonomik, siyasi ve yasal diğer hakların tamamına denir.*

Kadın hakları günü; Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nda etkin rol oynayan kadınlarımıza Seçme ve Seçilme Hakkı’nı verdiği gündür aslında. Tüm dünyadan önce Türk kadını bu hakka sahip olmuş ve diğer tüm haklar için de düzenlemeler yapılmaya başlanmış ilk dönemlerde. Günümüze kadar gelen sonraki süreçte durum çok iç açıcı değil maalesef. Kadınlar günlük hayatta, haklarının ihlal edilmesi nedeniyle; aile içi şiddet, negatif cinsiyet ayrımcılığı (her alanda) ve cinsel taciz-tecavüz gibi önemli sorunlarla karşılaşıyorlar.
KANUNLARDA KADIN HAKLARI
Birçok yasada kadınları koruyucu maddeler bulunmaktadır, Türkiye koşullarında birçoğu uygulanmıyor olsa da… Peki bu kanunlar hangileri?
1. Ailenin Korunmasına Dair Kanun
2. Türk Ceza Kanunu
3. Türk Medeni Kanunu
4. Aile Mahkemeleri
5. İş Kanunu
Tüm bu kanunların çözüm aradığı şey; şiddet, zorla evlendirme, cinsel taciz ve tecavüz, boşanma durumunda velayet, iş yerinde cinsiyet ayrımcılığı vs. vs. Kanunlar ve maddeler çoğalıyor, çözüm üretiliyor. Peki ya sonuç?
TÜRKİYE’NİN KADIN HAKLARI KONUSUNDAKİ DURUMU
Daha önce Çocuk Hakları konusundaki yazımda da belirttiğim gibi, Türkiye kanun yapma konusunda başarılı. Her şey kâğıt üzerinde tamam ama uygulamada…
Kadına karşı şiddet, cinayetler, taciz ve tecavüzler, cinsiyetten dolayı toplumun her alanında yapılan baskılar her geçen gün artıyor.
“Dünyada yaşayan kadınların hemen hemen yarısı şiddet görüyor. Çin’de yeni doğan kız çocukları öldürülüyor. Kadınlar sınır ötesi kadın ticaretlerinde kullanılıyor. ABD’de her 6 dakikada bir 1 kadına tecavüz ediliyor.”**
Dünyada olanlarla Türkiye’dekiler arasında hiç ama hiç fark yok. Her gün haberlerde eşinden dayak yiyen ya da eşi tarafından öldürülen kadınları görüyoruz. Çoğu zaman da eşler ayrılmış oluyor. Ona rağmen yine bu hakkı kendinde görebiliyor erkekler! Yine her gün tecavüz haberleriyle karşılaşıyoruz. Çok acı!
Denetimlerin yetersiz kaldığı noktalarda devreye Sivil Toplum Kuruluşları giriyor ve kanunların uygulanması sürecini hızlandırıyorlar. Peki, Türkiye’de hangi STK’lar bu konularla ilgileniyor?
TÜRKİYE’DE KADIN HAKLARI İLE İLGİLENEN KAMU KURUM VE KURULUŞLARI İLE STK’LAR
Aşağıda bir problemle karşılaştığınızda ya da merak ettiklerinizi sormak istediğinizde başvurabileceğiniz yerlerin bazılarını yazıyorum.
1. Polis İmdat – 155
2. Jandarma İmdat – 156
3. Barolar
4. Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve Çocuk Esirgeme Kurumu
5. Kadın Dayanışma Vakfı
6. Kadınlara Hukuki Destek Merkez Derneği – KAHDEM
7. Türk Kadınlar Birliği
8. İnsan Hakları Derneği
Tüm dileğim bu yazıda olanların hiçbirine maruz kalmamanız ve bu listeye ihtiyaç duymamanız. Her türlü ayrımcılığın son bulduğu, şiddetin olmadığı, huzur ve refah içinde yaşayan toplumun bir parçası olduğumuz güzel günler görmek dileğiyle…
Sevgiler
*www.wikipedia.org/wiki/Kadın_haklari
**WWW.ihd.org.tr/index.php/baslamalarinmenu-77/ortak-baslamalarinmenu-80/580-kadina-yel-ddete-hayir.html

Yorumlar

REKLAM

Popüler Yayınlar