IMAR AFFI YA DA IMAR BARISI

     İmar barışı nedir? Kimler, nasıl faydalanabilir biraz onlardan bahsetmek istiyorum. Kendi tecrübelerimden yola çıkarak, öğrendiklerimi sizlerle paylaşmaya çalışacağım kalemim yettiğince. Beni takip edenler biliyorlar daha önceki yazılarımdan hangi aşamalardan geçtiğimizi. Yazıya yeni denk gelenler için ise linkleri buraya ve buraya bırakıyorum. Bu yazıda neden imar affından bahsettiğimi de dubleks evi ayırma başlıklı yazı dizisinin devamında bahsedeceğim.


İmar Affı Nedir?

İmar Affı; evinizin iskan alınırken, belediyelere sunulan ve onlar tarafından onaylanan proje dışında , kaçak olarak yaptığınız değişiklikleri resmi hale getirmenizi sağlayacak işlemlerin adıdır. Dairenin tapusu alındıktan sonra üzerinde metrekaresel olarak yapılan değişiklikler var ise imar affına başvurabilirsiniz. Eski dönemlerde toprak tapulu binalar çok fazlaydı. Evler  toprak hisseli satın alınıyordu. Böyle bir durumunuz var ise ve binanız da deprem yönetmeliğine uygun dayanıklıktaysa, gerekli prosedürleri uygulayarak imar affından faydalanabiliyorsunuz. Farklı durumlarda var, ancak en temel iki sebep bunlar. Sizin durumunuz da bunlardan birine giriyorsa, bu konuyla ilgilenen yerlere başvurarak işlemlerinizi başlatabilirsiniz.

     Nereye ve ne kadar ödeme yapacağınız, binanızın ve dairenizin net ve brüt metrekareleri ile çeşitli hesaplamalar yapılarak belirleniyor. İlk önce imar affına dahil olmak için bir ödeme yapıyorsunuz, yapı kayıt belgesi denilen evrakı alıyorsunuz. Daha sonra ister binanızı yapan mimar ile isterseniz de başka biriyle anlaşarak, yeni proje çizdirip tekrardan onaylatılmasını sağlıyorsunuz. Çalıştığınız mimar gerekli işlemleri bitirdikten sonra, en son tapu dairesine de son bir ödeme yapıyorsunuz ve yeni tapunuzu böylelikle resmen almış oluyorsunuz. 

Hayırlı olsun ☺ Allah evinizde huzurla oturmayı nasip etsin.

Sevgiler

Yorumlar

Yorum Gönder

Okuduklarınızla ilgili düşüncelerinizi benimle paylaşarak kendimi geliştirmeme katkıda bulunursanız sevinirim.
Ayrıca iletişim ve sosyal medya hesaplarınızı yoruma eklemeyi unutmayın.
Sevgiler
Mavi'nin Güncesi

REKLAM

Popüler Yayınlar