MAKİNA KAFA - ÇOCUKLARA NE YEDİRMELİYİZ?

makine kafa okan bayulgen

Okan Bayülgen ekranlara çok hızlı bir dönüş yaptı. Babalık gerçekten iyi gelmiş :) Geçtiğimiz çarşamba günü yayına başlayan Makina Kafa programının konusu 'Çocuklara Ne Yedirmemeliyiz'di.
5 aylık hamileyim ve ilk bebegimiz. O yüzden bu program ben ve eşim için çok bilgilendirici oldu. Programı biraz geç açtığım için konukların isimlerini öğrenemedim. Ancak çok güzel notlar aldım. İşte programdan notlar;



Çocukların organları 2 yaşına kadar gelişmeye devam etmektedir. Bu yüzden salça, baharat, tuz ve şekerden uzak tutulmalıdır. Hele ki şeker ve türevleriyle mümkün olduğunca geç tanışmalı çocuklar.

Süt fazla kaynatılmamalı. Çünkü belli bir sıcaklıktan sonra sütteki yararlı proteinler yok oluyor.

Balı pisirmeden, kaynatmadan çocuklara yedirin. 40 derece ve üzerinde bir ısıya maruz kalırsa bal, içerisinde bulunan bir madde (maddenin adını yakalayamadım) zehirli hale gelip çocuğun boğazının sismesine ve nefessiz kalıp ölümüne bile sebep olabiliyormuş.


Gelelim GDOlu besinlere. Mısır, soya, dametes ve çilekde kesinlikle GDO bulunmajta. Mısırın 600, soyanın 900 türevi var. Bunları iyi bilmek ve çocuklara mümkünse tükettirmemek değilse de mümkün olduğunca bu gıdalarla geç karşılaşmalarını sağlamak gerekir.

Insanın doğduğu günden 30 yaşına kadar ki yaşam sürecinde kalsiyuma çok ihtiyacı var. İnsan doğduğu zaman kemiklerinin arasi mağara gibi boşluklara doludur. Bu boşluklar kalsiyumla dolar. 30 yaşına kadar bu boşlukları doldurabiliriz. Ancak 30 yaşından sonra kalsiyumun boşlukları doldurma etkisi yoktur. Ancak bu değildir ki kalsiyum almayalım. Kalsiyum alımı tabiki devam etmeli.

Bir diğer konu da çocuklara ne yedirmemeliyiz den ziyade nasıl yedirmemelizdir. Uzmanlar Çocuklara tv başında ve oyun oynayarak yemek yedirmeyin diyor. Çünkü bu şekilde yemek yiyen çocuk ne doydugunu anlar ne de damak tadı gelişir. Çocuğun damak tadının gelişmesi, yemek saati kavramını ve sofra adabını öğrenmesi için (tok olsa bile) yemek saatinde ebeveynle birlikte sofraya oturmalıdır.

Konuklardan biri olan Pınar Altuğ Atacan; emziremeyen bir anneyim. Siz de emziremeyen bir anneyseniz üzülmeyin. Doktorunuzun da yardımıyla doğru ve düzenli şekilde zengin gıdalarla  bebeğinizi beslemeniz en doğrusu olacaktır.

Bunlar benim programdan aldığım notlardır. Siz yine de doktorunuza danışmadan hareket etmeyiniz.

Sevgiler

REKLAM

Popüler Yayınlar